Z kolegy šéfem? I to nabízí AGROTEC Group
12. 12. 2023

Z kolegy šéfem? I to nabízí AGROTEC Group

Nevyhovuje vám vaše pozice a vidíte se jinde? Nebo začínáte mít pocit, že máte na víc, a chcete se profesně posunout? Přemýšlíte dokonce o tom, že kvůli tomu odejdete jinam? Není důvod. To všechno se dá řešit v rámci AGROTEC Group. Dávat příležitost lidem zevnitř je naše priorita. Pokud se někde uvolní pozice, v první řadě se díváme po lidech z firmy, ať jde o manažera, nebo nižší pozice.

Jsme velká společnost, která generuje řadu pracovních pozic na různých úrovních a to nabízí také možnosti kariérních postupů. Zároveň jde o jedno z hodnotících kritérií soutěže Zaměstnavatel roku, ve které se AGROTEC Group umístil několikrát na předních pozicích,“ dodává Ondřej Vít. Podle něj je důležité nenechat si svoje pocity pro sebe. „Máme mnoho zaměstnanců a určitě nevidíme, pokud je někde někdo, kdo by se chtěl posunout dál nebo kdo by nebyl z jakýchkoliv důvodů spokojený.“ Jestli je u konkrétního zaměstnance čas na změnu, to se dá zjistit také na osobních pohovorech v rámci ročního hodnocení. „Podnět pak může přijít buď od konkrétních zaměstnanců, anebo od jejich šéfů. Nebráním se ani tomu, aby za mnou kdokoli přišel a řekl, že by se rád kariérně posunul,“ říká Ondřej Vít.

Je lepší obsadit pozici člověkem zevnitř firmy?

Pokud je to možné, tak určitě ano. Člověk od nás zná firmu, zná naše pracovní prostřední. A odvaha pro změnu se určitě vyplatí. Zajímavý případ je Ivo Horálek. Po letech na Atechu se vyhoupl na pozici vedoucího technické podpory. „Nabídku vedoucí pozice vnímám především jako velkou příležitost k osobnímu růstu. Rád se učím novým věcem a nechtěl bych setrvat pouze na jenom místě. Baví mě posouvat věci správným směrem a díky povýšení se i v této oblasti mohu velice dobře realizovat. Druhý úhel pohledu je ten, že firma do mě za léta, doufám kvalitní práce, nyní vložila určitou důvěru, což je svým způsobem zavazující,“ říká Ivo Horálek. Kdyby „povýšení“ a možnost profesního růstu nepřišlo v rámci AGROTEC Group, přiznává, že by o odchodu někam úplně jinam nejspíš přemýšlel. „Určitě jsem o této možnosti několikrát přemýšlel, popřípadě mě kontaktoval jiný zaměstnavatel. Vždy jsem však bilancoval. Na jednu stranu jsem si říkal, co mi odchod z firmy přinese a o co naopak přijdu. Vždy však zvítězilo to, že ve firmě setrvám. Důvodů je opravdu mnoho, ale ten hlavní je, že to tady mám nějakým způsobem rád," dodává Ivo Horálek.

Podobnou situaci řešil před časem i devětadvacetiletý Martin Růžička.

Přes tři roky pracoval na IVECO ve skladu, když za ním přišel vedoucí Petr Charvát a nabídl mu post přijímacího technika pro značku FIAT. „Samozřejmě, že jsem byl nějaký čas na vážkách, přemýšlel jsem, radil se s kolegou mechanikem, co dělá pro FIAT, i s mistrem dílny. Přece jen je to více o komunikací se zákazníkem, přijímací technik pracuje s penězi při naceňování dílů a tak dále. Nakonec rozhodla nová výzva s tím, že se vždycky můžu vrátit do skladu,“ říká Martin. A co se musel na nové židli naučit? „Musel jsem si rozšířit znalosti o funkcích v SAPu, doplnit si znalosti o autech, diagnostice, opravách, a hlavně – důležitá je tady komunikace a trpělivost, protože někteří zákazníci jsou složití. Zkrátka není to o tom vzít díl ve skladu a odněkud někam ho odnést,“ směje se Martin Růžička. „Jsou samozřejmě dny, kdy si říkám, že ve skladu byl klid, ale jsem rád, že jsem se rozhodl a profesně posunul.“

Markéta Homola Jamborová vnímá možnost změnit pozici ve firmě jako benefit!

„Přestup v rámci AGROTEC Group je obrovským benefitem této firmy, který si mnoho lidí neuvědomuje. Po své osobní pozitivní zkušenosti s přestupem bych doporučila, pokud máte stále firmě co nabídnout, zkuste před unáhlenou výpovědí navštívit personální oddělení a informujte se o možnostech přestupu v rámci skupiny,“ říká Markéta Homola Jamborová. Přestup z jedné pozice na druhou v rámci jedné firmy může být podle ní pozitivním krokem v kariéře, pokud je dobře promyšlený a jsme na něj připravení.

Změna pozice může být výzva vystoupit ze své komfortní zóny, jako jsem to například udělal já, když jsem se z pozice právníka přihlásil do výběrového řízení na personálního ředitele.“
Ondřej Vít, personální ředitel

Rychlý kontakt
Začněte odebírat novinky na váš e-mail každý týden